torsdag 28 april 2016

Tempo

I boken Plot Perfect av Paula Munier delar hon med sig av några tips som är bra när man vill få upp tempot i sin berättelse. När jag skrev mitt första bokmanus tänkte jag väldigt mycket på just tempot (eller pacing). Uttråkade läsare är något jag absolut inte vill ha.

Här är några av hennes tips:

1. Korta kapitel. 
Ger känslan av att historien går framåt och boken känns lättare (och därmed snabbare) att ta sig igenom.

2. Skippa bakgrundshistorien och dina flashbacks.
Ha med så lite som möjligt eftersom det drar ner tempot och kastar läsaren bakåt i tiden. Oftast finns det smidigare sätt att förmedla informationen du vill få fram (exempelvis i dialoger).

3. Sluta kapitlet med en story-fråga.
Ha alltid frågor levande i din historia. Du vill få läsaren att fundera över vem den där personen var, hur din hjälte ska lösa det problemet eller vad händer när X får reda på det där?  Om frågan är aktuell när du avslutar ditt kapitel är chansen större att läsaren fortsätter att läsa på en gång.

4. Öka trycket på din huvudkaraktär.
Sätt hen i större fara. Ta bort något från karaktären som hen behöver. Ge personen en gåta att lösa. Och emellan de jobbiga momenten, strö ut lite glada och ljusare stunder som blir en stark kontrast till det mörka.

5. Lägg till ett tidsinslag.
Ge huvudkaraktären en deadline där hen behöver utföra något mål innan något hemskt händer. Det kan vara en bomb som ska utlösas eller Askungen som behöver träffa prinsen innan det blir midnatt.

6. Lägg till en bihistoria eller två.
Och genom att hoppa mellan huvudhistorien och bihistorier kan du få läsaren engagerad och intresserad av att fortsätta läsa, eftersom story-frågorna förblir obesvarade när du går tillbaka till en annan del av historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar