söndag 3 april 2016

Svammel

Jag tänkte att jag skulle skriva ner lite av mina tankar som jag har haft kring mitt första manus ett tag nu. En gång i tiden fick jag höra ett skrivråd som lydde:

Skriv en bok så bra du kan, sen slänger du den och skriver en ny.

Själv tyckte jag att rådet var lite väl drastiskt. Men nu börjar jag ändå fundera på om mitt första manus inte var mer än just bra träning. Jag har lärt mig så otroligt mycket när jag skrev det att jag är ganska säker på att jag inte skulle skriva den boken om jag fick börja om från början.

Givetvis går den att förbättra ännu mer, ta hjälp av en lektör, skriva om fler partier, men det känns inte helt rätt.

Jag lyssnade på Beautiful writers podcast när de pratade med författaren Dani Shapiro. Hon menade i intervjun att hennes största misstag var att hon varit otålig och släppte iväg en debutbok som inte var tillräckligt bra. "Once you have a book entering the world, that´s the book. And you can´t take it back", sa hon och menade att andra författare vars debutböcker var mer redo kunde starta sina karriärer "with a bang".


Så jag vet inte riktigt vad jag vill säga med mitt svammel. Kanske ge mig själv ursäkter att inte behöva skicka in mitt manus någonstans. Kanske menar jag faktiskt att jag tror att min andra bok kommer vara den som tar alla med storm. Jag vet inte.

2 kommentarer:

 1. Det där har jag funderat rätt mycket på. Ska ens första manus bara vara övning eller ska en streta på? Jag är lite dålig på att ge upp så jag stretar på och efter tre års arbete är en ju inte benägen att längre ge upp. :D Men du gör så klart som det känns bäst.

  Sen tycker jag att det är naturligt att ens första bok är ens första bok och knappast det bästa en skriver. Jag har accepterat det faktum. Om jag hela tiden skulle vänta vänta vänta på att bli bättre skulle jag väl aldrig tycka att jag är klar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en jättebra egenskap att inte ge upp! Och jag tror nog om jag är helt ärlig att man lär sig bäst på att streta på och jobba om det man redan har. Men för att lyckas med det krävs det att man verkligen brinner för idén, och det är väl där jag är osäker. Brinner jag tillräckligt för att ge det här manuset den tid och kraft som kanske behövs?
   Det får jag fundera vidare på lite till tror jag :)

   Radera