tisdag 12 april 2016

5 tips för att skriva snabbare

Med anledning av mitt förra inlägg har jag sökt efter svar på nätet (det går ju verkligen att hitta allt). Så här kommer några tips som egentligen mest är till för mig själv men som kanske även kan glädja någon annan.1. Läs inte det du precis har skrivit.
Undvik frestelsen, oavsett om du läser för att kritisera sig själv, redigera (det ska du göra när allt är färdigt) eller för bara läsa och känna dig stolt. Det tar onödig skrivtid ifrån dig och du lägger energi på texter som du i slutändan kanske ändå väljer att helt ändra riktning på eller ta bort beroende på hur manuset blir.

2. Skriv regelbundet.
Skriv helst dagligen, även om du bara skriver yttepytte. Genom att regelbundet återkomma till din text hjälper det dig att hålla din rytm. Annars kan det ta längre tid att sätta sig in i texten och i känslan igen innan du faktiskt kan börja själva skrivandet.


3. Gör en ordsprint.
Sätt ett alarm på 20 minuter och skriv så mycket du kan utan att stanna på den korta stunden. Titta sedan hur många ord du fick ihop under din sprint. Sedan tar du en paus på några minuter och kör en ordsprint till. Se om du lyckades slå dig själv!
Ordsprintar är så effektiva eftersom de får dig att fokusera och undvika frestelsen att sakta ner eftersom du vet att pausen kommer snart.

4. Tänk efter innan du skriver.
Innan du börjar med exempelvis en ny scen, fundera över vad den ska handla om och vad du vill få fram i texten innan du skriver. Den lilla stunden som det tar tjänar du in genom att det sedan går fortare att få ner orden i dokumentet efteråt.

5. Stäng av internet.
Behöver det förklaras närmare? Stäng inte bara ner fönstret, dra ut hela sladden till routern vettja. I alla fall när du har din skrivstund.


Bonustips: Programmet Write or die (går att prova gratis på hemsidan). Där väljer man hur många ord man vill skriva på hur hur lång tid och även hur hemskt straffet ska bli om du inte lyckas (exempelvis att den avslappnande bakgrunden försvinner, skärmen fylls med bilder på spindlar och höga irriterande ljud eller värst av allt, programmet börjar äta upp dina skrivna ord).

1 kommentar:

  1. Kul info som jag kan behöva tänka på! =)

    SvaraRadera