torsdag 3 mars 2016

Redigering

Som utlovat kommer här ett inlägg om hur jag valde att redigera mitt manusutkast. (Nu kommer jag dock att bortse från min första redigeringsrunda som snarare var en omskrivning av utkastet.)

Första steget
Jag lät texten vara i cirka 3 veckor. Det är svårt! Inte skriva dit, inte smygläsa. Håll tassarna borta från dokumentet.

Andra steget
Dags att skaffa sig en helhetsbild av allt man skrivit. Jag skrev ut hela romanen eftersom man då plötsligt ser massor av saker man inte såg på skärmen. Glöm inte att numrera sidorna! Och byt gärna teckensnitt när du ändå är igång. Sedan läste jag hela boken i ett sträck (ja nästan i ett sträck, jag har väl en familj också).

När jag såg ett problem i texten
markerade jag med överstrykningspennor i varierande färger för de olika typerna av problem (se bilden). Sen använde jag mig av en anteckningsbok där tre av problemtyperna (handling, karaktärer och miljö) fick ett eget blad där jag kunde skriva ner lite mer specifikt vad jag menade.

T.ex. i kapitel 4 säger karaktären Anna någonting som hon aldrig skulle säga egentligen. Då markerar jag dialogen med grönt och skriver en siffra bredvid. Därefter skriver jag "Så skulle hon aldrig säga, fixa!" i anteckningsblocket tillsammans med sidnummer och siffran jag gav problemet så att det är lätt att hitta tillbaka senare.


När det gäller handling letade jag efter:
Ställen där storyn helt enkelt inte gick ihop eller där den inte är trovärdig. Att alla trådar knyts ihop och att jag inte tappar någon bihandling på vägen. Jag markerade också här om handling var seg, alltså att det saknas konflikt i scenerna.

När det gäller karaktärerna letade jag efter:
Karaktärer som är inkonsekventa i sitt sätt att agera eller tala. Platta karaktärer eller sådana som inte lever upp till sin potential. Onödiga eller för lika karaktärer. Kanske för klyschiga? Och har de en utvecklingskurva under bokens gång?

När det gäller miljö letade jag efter:
Miljöbeskrivningen är inkonsekvent, för lite eller för mycket. För lite interaktion med miljön. Miljön skulle behöva ändras för att bättre spegla det som pågår runt omkring.

Tredje steget
Jag löste problemen genom att gå igenom punkterna en och en och skriva in nya förbättringar i datorn. Jag började med de största punkterna (vilket krävde att jag behövde skriva till en del scener) och fortsatte sedan neråt till de mindre punkterna. Till slut hade jag gått igenom alla noteringar, och det kändes sköööönt...

Fjärde steget
Nu läste jag igenom en gång till och gjorde justeringar när det gäller ordval och meningsuppbyggnad. Finlir helt enkelt. Efter att jag kastat halva första utkastet lärde jag mig nämligen att det är ingen idé att lägga tid på sånt innan allt annat är klart :)

Femte steget
Gjorde en fuldans vid skrivbordet. I made it! ;)


[Min redigeringsprocess är väldigt inspirerad av Susan Dennard som så generöst delar av sig av sina tips, bland annat här, även om hennes process är mer omfattande än min.] 

2 kommentarer:

  1. Låter jättesmart att göra så där! Tror jag försöker ungefär lite göra som du, men inte alls lika organiserat. Men smart det där med olika färgers markeringar, då får man ju också en uppfattning om vilken typ problem det finns mest av. Kanske jag ska strukturera upp min redigering nästa gång lite enligt hur du gör! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker metoden fungerade ganska bra för mig även om den förmodligen går att utveckla ännu mer om man har tillräckligt med tålamod :) Men kul om du fick något tips! Ha en trevlig helg! Kram

      Radera