tisdag 20 oktober 2015

Att skriva bokens klimax

För tillfället händer det mycket i min roman. Huvudpersonen har precis hamnat i en ytterst farlig situation som kommer att avgöra både hans och flera andras framtid. Jag håller alltså på att skriva bokens höjdpunkt, eller klimax som det också kallas.
Här kommer de tips jag hittat om vilka delar ett bra klimax bör innehålla:Del 1: Upptakten
Om bokens höjdpunkt ska utspelas vid en utvald plats så börjar upptakten med att protagonisten kommer dit. Men om klimax-delen inte utspelar sig på en ny plats behöver du indikera att hjälten nu medvetet är på väg mot en konfrontation. Det händer saker, protagonisten tar fram sitt svärd, han börjar springa till flygplatsen eller han hittar ingången till det där igenbommade huset. Texten bör andas en känsla av "Nu kör vi!".

Del 2: Sanningens ögonblick
Huvudpersonen möter ett sanningens ögonblick i sin inre resa. Personen behöver komma till ett beslut om vad hen ska göra eller bli, och det kommer att påverka hur denne kommer att agera framöver. Kanske har huvudpersonen varit lite av en mes under berättelsens gång men nu kommer hen till det avgörande tillfället då hen behöver välja: hjälte eller fegis?
Om karaktären gör det "rätta" valet så betyder det inte automatiskt att allt kommer att gå bra (även om det ofta är just så), men det förklarar hur hen kommer att agera under klimax-delen.
 
Del 3: Höjdpunkten 
Nu händer äntligen det som vi har väntat på! Tillfället när spänningen som vi har byggt upp kommer att explodera. Fundera över hur scenerna ska se ut, gör de extrema. Höj spänningsnivån till den grad som du tror är möjlig för historien - och tredubbla den sen!
Ju hemskare saker du utsätter protagonisten för i slutet, desto mer hjältemässig blir personen - och desto mer engagerad blir läsaren. Om hen valde att ändra sig i sanningens ögonblick tidigare så handlar denna del om att testa den utvecklingen.  Kan hen klara av alla dessa till synes omöjliga hinder? För vad händer annars?

Tänk på vad som kommer att hända annars. Remind yourself of the stakes. Om hjälten inte gör X, så kommer antagonisten göra Y. Klimax handlar om vad som annars händer. Det här gäller även om boken inte handlar om att rädda världen från en mordgalen superskurk. Det kan lika gärna vara så att om mannen inte berättar vad han känner för sin bästa vän så kommer hon att gifta sig med en annan. Det handlar om att öka spänningen och överkomma de hinder som känns omöjliga.

Del 4: De omedelbara följderna
Vad händer direkt efter klimax? Alltså innan du hamnat i att knyta ihop bokens säck och vi får veta om de lever lyckliga i alla sina dagar. Utan vad händer under de efterföljande sekunderna efter det att skurken är besegrad?

Ett nybörjarmisstag är att vi vill avsluta klimaxscenerna direkt efter detta, men det är ett misstag. För att läsaren ska få ett avslut behöver du färdigställa det som är påbörjat. Du behöver få din hjälte ut från det farliga stället. Visa hur han tar tag i hjältinnans hans och springer ut ur det det kollapsande huset. Visa hur hon blir upplockad av en fiskebåt och blir förd till säkerhet. Berätta hur hjälten kastar sig bakom en  betongvägg precis när huset exploderar. Eller, mannen får sin efterlängtade kyss som betyder att han vunnit kvinnans hjärta.
Det handlar om ett logisk slut till ditt klimax. 
 
 


1 kommentar:

  1. Bra beskrivning! Kommer jag nog tillbaka till.

    SvaraRadera